София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Цветанов: Гинка Върбакова не е от ГЕРБ

Електоразпределителните дружества нямат отношение към цената на тока

6 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

"Гинка Върбакова не е от ГЕРБ и никой не влияе върху сделката. Тя е по чешкото законодателство, а по договор е по великобританското законодателство, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Пред БНТ.

Той отговори на лидера на БСП Корнелия Нинова, която по-рано го попита дали дали ГЕРБ искат държавата да придобие 33-34% от сделката, защото директорът на АЕЦ "Козлодуй" казал, че не е съгласен държавата да дава пари и да купува. По думите на Цветанов ако държавата проявява интерес, то тя може да вземе този контролен пакет от 33%.

Нинова твърди, че електроразпределителните дружества нямат нищо общо с електропреносната мрежа. Те са приватизирани, а държавата взима 33%.Тя твърди, че след всичките години след приватизионния договор са спечелени 41 млн лева дивиденти към държавата", а не 50%, както твърдяла Нинова.

Цветанов заяви и че трябва да се съберат политическите класи и партии, които да загърбят политическите си пристрастия и да поговорят затова какво е най-добре за държавата и обществения и национален интерес.

Той добави, че държавата няма нищо общо със сделката. Цветанов добави, че ако 67% от сделката се приватизира, то с останалите 33% губим всякакъв оперативен контрол върху дружеството.

Зам.-председателят на ГЕРБ посочи, че електоразпределителните дружества нямат отношение към цената на тока. Той уточни, че през цялото управление на ГЕРБ има 2 две стратегически удобни дружества за електропреносната мрежа и това са ЕСО и "Булгартрансгаз". Тези дружества нямало да се приватизират и ГЕРБ щели да продължат да работят и да защитават националните интереси.