София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Цветанов: Миграционен натиск на българо-турската граница няма

Обмисля се нов закон за частната охранителна дейност

7 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Председател на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи, че към този момент няма засилен миграционен натиск на българо-турската граница и изрази задоволство от факта, че Турция изпълнява ангажиментите, поети преди година и половина с европейската комисия. 

Цветанов коментира, че е изключително важно по-бързо да приключи конфликтът в Близкия изток, за да се намали бежанската вълна към ЕС. Той посочи, че е налице забавяне с усвояването на помощта от 160 милиона евро, отпуснати за бежанския проблем от Европейската комисия заради процедурите при възложените обществени поръчки. Цветанов коментира още, че се обмисля нов закон за частната охранителна дейност. Промените са предложени от частните охранители, а целта е да се увеличи ресурсът и координацията между охранителите и МВР при противодействие на конвенционалната престъпност. По думите му акцент в работата на комисията ще бъде противодействието на телефонните измами.