Гледай
на живо

Цветанов посети адмиралския кораб на румънското МВР

Домакините от Румъния разведоха гостите си из кораба Ștefan cel Mare

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов и членове на Комисията посетиха адмиралския кораб на Министерството на вътрешните работи на Румъния - Ștefan cel Mare. Това се случи на пристанището в Констанца, което е второто по големина в Европа. Българските депутати са на работно посещение в северната ни съседка по покана на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност в Камарата на представителите в Румъния. Те бяха придружавани от председателя на румънската комисия Дорел Къпрар, съобщиха от пресцентъра на Парламента.

Домакините от Румъния разведоха гостите си от България из кораба и представиха обзор на мисиите, които са предприемали, включително и съвместните мисии с „Фронтекс“. Те споделиха информация за тактиките им при мисии за спасяване на мигранти по вода и за мерките за противодействие на нелегалната миграция.

В рамките на работната визита бе проведено и учение по доближаване и осъществяване на контрол на кораб с мигранти в румънски териториални води. След провеждането на учението Цветан Цветанов благодари на представителите на Гранична полиция и доброволците за демонстрацията по спасяване на мигранти. „Убеден съм, че вашите усилия, както и тези на българските ви колеги, скоро заслужено ще бъдат възнаградени с членство в Шенген“, категоричен бе Цветан Цветанов.

По-рано председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов и членове на комисията посетиха Бреговата охрана в Констанца и Центъра за контрол на системата за наблюдение на трафика в Черно море - SCOMAR. 

Делегацията от България бе придружена от Михай Чирику - държавен секретар в Министерство на вътрешните работи, Лауренциу Чучу - директор на Бреговата охрана и Александру Уае - заместник-директор на Бреговата охрана. Те презентираха на представителите на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред структурата и правомощията на Бреговата охрана и имплементираната от тях специална система за противодействие на престъпността по границите. Домакините предоставиха информация за охраната на морската и речна граница и начините за противодействие на трансграничната престъпност. Демонстрирано беше как се осъществява наблюдението и патрулирането на границите и как се идентифицират рисковите точки.