София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Цветанов проведе среща с Матю Бойс

Той е заместник-помощник държавен секретар на САЩ за Югоизточна Европа

5 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Заместник-председателят на ГЕРБ и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов проведе среща със заместник-помощник държавния секретар на САЩ за Югоизточна Европа Матю Бойс, съобщи Пресцентърът на ПП ГЕРБ. В началото на срещата двамата изразиха задоволство от скорошната им среща в София през месец декември 2018 г. Двете страни се обединиха около мнението, че редовните срещи и възможностите за обмен на мнения по различни въпроси способстват за издигане нивото на двустранните отношения между САЩ и България.

По време на днешната среща бяха обсъдени въпроси на двустранното сътрудничество - средата за сигурност в региона, евроатлантическите перспективи пред някои от балканските държави, както и възможностите за разширяване на сътрудничеството в политико-военната област. Именно в този аспект американската страна изрази удовлетворение от наскорошното решение на Народното събрание за предоставяне на мандат на българското правителство за започване на преговори с американската държава за закупуване на изтребителите Ф-16. От американска страна беше препотвърдена високата оценка за българския парламент, изразил подкрепа към Министерския съвет на Република България и Работната група по избора на изтребител, препоръчала започването на преговори за закупуване на Ф-16 за нуждите българските ВВС. България би закупила най-висок клас самолет, гарантиращ геополитическата стратегическа визия на страната през следващите десетилетия. Помощник-държавният секретар Матю Бойс изрази благодарност и подкрепа за правителството и лично на премиера Бойко Борисов в тази насока и изказа благодарност на Цветан Цветанов за активната му парламентарна дейност.

В разговора бяха обсъдени и регионални аспекти на сигурността през призмата на реалните и потенциални асиметрични заплахи за региона от страна на трети държави. Приносът на Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. по отношение на Западните Балкани беше високо оценен. Именно евроатлантическата ориентация на държавите от региона е гаранция за просперитет и устойчиво демократично развитие. В тази връзка беше приветствано придвижването на Македония към НАТО, както и цялостния контекст на българо-македонските двустранни отношения. Бяха обсъдени и въпроси на сигурността и многостранните отношения и в Черноморския регион.

Утре срещите на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов с висши представители на администрацията във Вашингтон продължават по програма. В утрешния ден Цветанов ще вземе участие и в конференция по сигурността в Сената на САЩ, организирана от влиятелния сенатор-републиканец Джеймс Инхоф.