София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ЦВЕТАНОВ С ПРИСЪДА СЛЕД МЕСЕЦ?

БИВШИЯТ МИНИСТЪР ОТКРИ КРЕДИТ НА ДОВЕРИЕ В ДНЕШНИЯ ДОКЛАД НА ЕС

9 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Днес беше възобновено едно от делата срещу ексминистъра на вътрешните работи – Цветан Цветанов. Обвиненията по него са за присвояване на 50 хил. лева в полза на бившия шеф на великотърновските антимафиоти Орлин Тодоров.
Прокуратурата поиска вината на Цветанов да бъде призната. Има вероятност делото да бъде върнато за преразглеждане от друг състав на Софийския градски съд.
Апелативният съд обяви, че присъдата на Цветанов – виновен или невинен, ще бъде ясна след месец.
Според обвинението, повдигнато на Цветанов, той е присвоил от бюджета на МВР пари в срок от 5 месеца, които са облагодетелствали бившия директор на РЗБОП Орлин Тодоров. Сумата, изплатена на Тодоров за обезщетения и трудови възнаграждения по време на период, в който той е бил отстранен от длъжност, възлиза на 50 хил лв.
Пред съда Цветанов заяви, че не е виновен и никога не е нарушавал закона. Той поиска оправдателната присъда на градския съд да бъде потвърдена, а за нейната отмяна обвини бившото ръководство на МВР, което според ексминистъра е оказало влияние върху своите юристи.
Същевременно Цветанов коментира днешния доклад на ЕС като кредит на доверие към сегашния парламент. Той изрази надежда, че МВР ще подобри работата си в борбата срещу организираната престъпност, а парламентарните групи ще се обединят в приемането на съдебните реформи.