София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Цветанов се срещна с държавния секретар на германското военно министерство

Той запозна Зилберхорн с бюджета за отбрана на страната

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов проведе работен разговор с Томас Зилберхорн - държавен секретар на Министерство на отбраната на Германия. Двамата разговаряха в рамките на международния форум по сигурност „ГЛОБСЕК“ в Братислава, съобщиха от ГЕРБ. 

Цветанов запозна Зилберхорн с усилията на българското правителство за изпълнението на ангажимента за бюджета за отбрана, който трябва да достигне 2% от БВП.

Томас Зилберхорн приветства усилията на България в тази посока и подчерта, че геостратегическата ситуация в момента е накарала страните-членки на ЕС да осъзнаят важността от поддържането на адекватни отбранителни способности. По думите му в ЕС вече се наблюдава тенденцията на увеличаване на бюджетите за отбрана, които в последните десетилетия по-скоро бяха намалявани за сметка на инвестиции други сектори.

Зилберхорн бе ключов говорител в панела за бъдещето на Общата европейска отбрана. По време на дискусията говорителите се обединиха около мнението, че усилията в сектор отбрана в рамките на ЕС не противоречи или съперничи с НАТО, а само ще подсили Алианса.

„Събуждането на ЕС относно нуждата от по-силни отбранителни способности е ключово за повече солидарност в споделянето на отговорностите в рамките на НАТО“, подчерта по време на панела Арно Данжан - зам.-председател на Делегацията на Европейския парламент за връзки с Парламентарната асамблея на НАТО.