Гледай
на живо

Цветанов ще съдейства за създаване на Център за надарени деца в Широка лъка

Ангажира се и енергийната ефективност на училището по фолклор

Със съдействие за изграждане на Център за надарени деца в Широка лъка се ангажира председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов днес. Идеята пред него и народния представител д-р Красимир Събев бе представена от кмета Васил Седянков и днешните будители в родопското село – директорите на музикалното и на основното училище. Подобен модел вече е съществувал в Широка лъка преди години, като сега искат да го надградят.

По време на посещението на Цветанов в Широка лъка стана ясно, че деца от Смолян, Кърджали, Хасково, Благоевград, които са останали сираци или са в многодетни, социално слаби семейства, са идвали в Широка лъка, учели са основно образование в местното училище, като паралелно със задължителните часове били обучавани да свирят на няколко музикални инструмента, да танцуват или да пеят. Щом завършели основното си образование, те кандидатствали и учели в Музикалното училище и впоследствие се реализирали успешно в живота.

Една от целите за създаването на Център за надарени деца е да се осигури подкрепа както за основното, така и за средното училище.  Инфраструктурната подготовка вече я има. Крило от сегашния Дом за деца, лишени от родителска грижа, е реконструирано. Направени са три мезонета с печки, със самостоятелни помещения, занималня, кухни и т.н. Остава да се намери формулата за осъществяване на тази идея, която се подкрепя от жителите на селото. Предстои тя да бъде представена пред министъра на труда и социалната политика.  

Ангажимент и за енергийната ефективност и отоплителната система на Националното училище за фолклорно изкуство пое Цветан Цветанов. Той проведе разговор с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, чийто съвет бе да подготвят проект за кандидатстване по програмите към енергийното министерство.

По думите на кмета Седянков с реализирането на няколкото проекта Широка лъка отново ще стане духовен и просветен център.

С постановление на Министерския съвет от 7 август т.г. на община Смолян бе отпусната сумата от 760 846 лв. за реставрация и адаптация на старото училище „Св. Пантелеймон“ в двора на църквата. Наскоро патриарх Неофит и митрополити от Светия синод посетиха селото, за да отбележат 140-годишнината от рождението на Екзарх Стефан, който е роден в Широка лъка. Честването бе организирано от Пловдивската митрополия.