София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Цветанов срещу Радев за новите изтребители

Председателят на ПГ на ГЕРБ отрече обвиненията в лобизъм

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

С избора на нов тип боен самолет по време на кабинета „Герджиков“, президентът Румен Радев и служебното правителство искаха да задължат следващото Народно събрание и следващия кабинет да берат плодовете на тяхната непрозрачност. Тогава Румен Радев, който лично назначи министър-председателя и министъра на отбраната, искаше непрозрачно, на тъмно и в кратки срокове да финализира процедурата за изтребителите, заяви пред журналисти в Годеч председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов.

Той съобщи, че експерти от Министерството на отбраната са внесли доклад за работата си по избора на нов тип боен самолет в МС и най-вероятно правителството ще вземе решение в сряда.

Очакванията на Цветанов са президентът Радев да продължи да не се държи като държавен глава и да не работи успешно с българските институции както предшествениците му.

„Нека Радев се поинтересува кои държави споделят оценката на експертите от МО и кои държави подкрепят неговата теза за изтребителите“, призова Цветанов. Той допълни, че не е нормално едно служебно правителство да ограничи възможността на следващия редовно избран кабинет, който ще бъде подложен и на парламентарен контрол, да завърши една такава процедура.

Във връзка с обвиненията на президента Радев за лобизъм, Цветан Цветанов подчерта:

„Всяко едно решение на страната ни е политическо. Решението да се присъединим към ЕС и НАТО също беше такова и представителите на българските институции винаги са се придържали към него и към евроатлантическата ориентация на България, която на свой ред е гаранция за сигурността ни“, коментира Цветанов.