София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Д-р Ангел Кунчев:Рано е за грипа

Според държавния здравен инспектор пикът се очаква в края на януари

5 годиниЗдраве 4 Боряна Райчева

Все още е рано за грип, както у нас, така и в останалата част на Стария континент, обясни пред bTV държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. 
 
По думите на Кунчев, очакванията са първите случаи да се регистрират през ноември, а увеличаване на заболеваемостта да има в края на декември - около Коледа и Нова година. Вероятно пикът на болни от грип, по традиция, ще бъде в края на януари или началото на февруари следващата година, обясни специалистът.
 
“Възможно е да има и разместване на този график. Случвало се е да имаме и много ранни епидемии, но това са по-скоро изключения. В 90% от случаите на нашите географски ширини, на Балканите, грипът наистина достига максимума си в края на януари или февруари.”
 
Кунчев беше категоричен, че в момента е подходящ период за поставяне на ваксина срещу грипа, като по думите му, това може да се направи през цялото последно тримесечие на годината. Той допълни, че това може да бъде направено дори и през януари.
 
“ Напрактика, това, което трябва да спазим е да дадем на организма 20 дни, през които да изработи имунитет, тъй като след влагането на антигена започва да се изработва такъв имунитет, като първите антитела се появяват още през първите десет дни, но реално достигат защитни стойности едва на 21-22-ия ден.”, обясни Кунчев.