София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Д-р Дечо Дечев, НЗОК:Трябва да се дадат повече пари на по-малко хора

Винаги се препоръчва т.нар. второ мнение

4 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Контролът в здравеопазването работи, проблемът е, че обективните доказателства дали нещо е изпълнено, или не, дали има разлика между това, което е написано, и което е изпълнено, до голяма степен зависи от пациента. Това се случва навсякъде по света. Навсякъде доходът на лекаря зависи от броя на пациентите. Винаги се препоръчва т.нар. второ мнение за тези, които могат да си го позволят. Това коментира д-р Дечо Дечев, управител на НЗОК. 

Ако питате какво е мнението на ръководството на касата, то е, че сумата на НАП не трябва да се плаща. Въпросът е защо само касата си плаща, коментира той. 

Според него ако и съществуващите средства в момента се разпределят на по-малък брой хора, пациентът ще усети подобрение в медицинската грижа. 

Един от големите проблеми е, че за пореден път се забавя този модел, да допусне допълнително осигуряване. При това "повече" ще влязат други участници. Кандидатът ще отговаря на условия, които в момента участниците не отговарят. Ако сега се види какво е състоянието, то половината болници трябва да отпаднат. 

Педиатрията е една от болниците, които не отговарят на условията. Предложението за построяване на нова болница какво ще подобри, попита д-р Дечев. 

На практика най-краткият път е този Вашият педиатър да предложи какво да се направи. Това в момента не се случва. Без всички други болници може, без Пирогов не може, убеден е д-р Дечо Дечев.