София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Д-р Емилова: През пролетта заложете на зеленолистните зеленчуци

„1-2 чаши хладка вода сутрин на гладно, пречистват дебелото черво“

7 годиниЗдраве 56 Боряна Райчева

През пролетта яжте зеленолистни зеленчуци, салати, марули, а ако се притеснявате от химикали или нитрати, изкисвайте ги във вода за около 30 минути с лъжица сода. Тези и други съвети отправи известната диетоложка д-р Людмила Емилова, в предаването „Делници“ на телевизия Евроком.

Появят ли се ягодите и черешите, яжте в големи количества и не забравяйте смутитата, които са много полезни. Консумирайте бобовите храни, като боб, леща, нахут. От зърнените – булгур жито, просо, лимец. От ядките хапвайте орехи, лешници и други, но не прекалявайте, съветва д-р Емилова.

1-2 чаши вода или чай сутрин на гладно пречистват храносмилателната система. За хора с рефлукс водата не бива да е прекалено топла. Дебелото черво трябва да се освобождава толкова пъти, колкото сме се хранили обилно. За дебелото си черво трябва да се грижим и да гледаме на него с любов. Да ядем храни, съдържащи фибри и целулоза. Много важно е да се изчиства добре дебелото черво. Няма как да ядете по няколко пъти на ден, а да ходите по голяма нужда само веднъж дневно.

Относно сиренето и млечните продукти д-р Емилова посъветва да не прекаляваме с тях. Много изследвания показват, че ракът на простатата се причинява от яденето на сирене. Ако ядем животински храни, те трябва да са с добро качество и задължително да ги консумираме в малки количества. Вода можем да пием и в по-голямо количество, но не прекалено, защото се увреждат бъбреците. Изключването на животинската храна не е задължително, но който желае може да го направи, съветва диетоложката.

При консумирането на животински храни се отслабва много, но след такава диета ще бъдете много по-болни. Кожата ви ще бъде отпусната и ще получите камъни в бъбреците. Затова гладолечението има своите предимства, каза още д-р Емилова.

Наближава момента за започване на така наречената Житна диета на Дънов. Тя се прави през февруари, след пълнолуние и се приключва в петък. 100 грама жито се разделят на 3 порции, накисват се в гореща вода, подготвяте си 3 ябълки, мед и 9 ореха, като това количество е напълно достатъчно за един ден. Диетата се прави в продължение на 10 дни и пречиства организма. Истинският пост е този и при него ефекта е най-голям. В първите дни може да имате леко главоболие, ако в организма ви има повече токсини. Не бива да слагате сол в храната, която консумирате по време на диетата. Освен това забравете и за алкохола, предупреждава специалистката по хранене.

Самата д-р Емилова консумира месо по 2-3 пъти годишно. Пие фрешове и смути, обича свежа и прясна сезонна салата. Никога не купува от магазина салами. Дори мие съдовете си с биопрепарати. Когато е на 48 години, д-р Емилова се разболява тежко. Тогава бъбреците й отказват и започва да търси начин да се излекува. Тя се среща с лечителката Лидия Ковачева и благодарение на помощта й, успява да се пребори.

След излекуването си, диетоложката започва да помага на хора с различни болести, като най-изпитаният метод в практиката й е гладолечението. В цялата си практика д-р Емилова е помогнала на повече от 45 хиляди души.

През септември тази година се очаква да излезе филмът посветен на д-р Емилова. Заглавието на продукцията е „Тайнството“, а негов създател е Стилиян Иванов от БНТ.