София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Д-р Гълъбова: Обществото не създава механизми за грижа на психичноболните хора

Хората с психични проблеми са оставени на себе си и близките си

пропускане
4 годиниЗдраве 10 Боряна Райчева

Директорът на психиатричната болница „Св. Иван Рилски“ д-р Цветеслава Гълъбова коментира в bTV случая с барикадиралия се вчера в дома си мъж. Излезе информация, че той вероятно е бил с психично заболяване – биполярно разстройство или шизофрения. Д-р Гълъбова коментира, че хората с тежки психични разстройства са оставени сами на себе си и близките си.

Тя напомни, че по Закона за здравето задължителното принудително лечение със съдебно решение се постановява за срок до 3 месеца, като след това има възможност за ново настаняване.

„Ако се докаже, че човекът не може да носи наказателна отговорност, той ще бъде настанен за лечение. Когато лечението приключи, той би трябвало да остане под наблюдение на районно психоневрологично заведение. Факт е, че близките на психичноболните хора нямат капацитет. Тези хора се изчерпват в обгрижването на болните, защото те са сами. Институциите не се отнасят адекватно към тези случаи“, обясни директорът на психиатричното заведение.

Съдебната психиатрична и психологична експертиза на човека тепърва ще се изяснява. Д-р Гълъбова подчерта, че тези експертизи се изграждат абсолютно детайлно и професионално. С тях не може да се злоупотреби.

Специалистът коментира и проблема с притежанието на огнестрелно оръжие на такива хора. По думите й психологическата пригодност за носене на оръжие не се взема предвид. Може човек да няма психотично заболяване, но да не е психологически пригоден да притежава такова.