София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Д-р Пламен Димитров: България няма да бъде газоразпределителен център

Няма пазар, опит и кадри

пропускане
4 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

България е сериозен транзитьор, но малък потребител на газ с потребление от 3 млрд. куб.метра годишно обаче няма да бъде газоразпределителен център, заяви енергийният анализатор Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество.
Той каза още, че по сегашната инфраструктура на Трансбалканския газопровод се пренася руски газ, но Русия смята да преустанови преноса през Украйна от 1 януари 2020 г. и да доставя своя газ директно в Турция.
„Русия има договор за транзит, който изтича през 2030 година. Русия трябва да плаща за капацитета, който е резервирала в този газопровод. Тревогите на нашето правителство са, че може да се окаже, че този газопровод е безполезен. Затова се търсят алтернативи. Вариант е България да се включи в новата схема за пренос на газ към ЕС, която минава през Черно море и Турция, оттам руснаците искат да прекарат газа през България, Сърбия и да го изведат до Централна Европа“, поясни Димитров.
Според него, счетоводните сметки за „Балкански поток“ са правени при наличие на пълно натоварване, но е малко вероятно очакванията да се изпълнят:
Специалистът смята, че Европейската комисия едва ли ще се съгласи 90% от капацитета на тръбопровода да бъде зает от руски газ. По думите му, страната ни в краткосрочна и средносрочна перспектива няма как да стане газоразпределителен център:
За съществуването на газовия хъб Димитров обясни, че са нужни разнообразни източници на газ, добре развит ликвиден пазар и множество пазарни играчи, а България има само един пазарен играч и един източник на газ - Русия. Освен това, по мнението на анализатора, България няма опит в този вид бизнес, няма кадри и няма достатъчно голямо хранилище за такъв хъб“.