София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Д-р Пламен Пасков: БАБХ унищожава свинете без медицинско дознание

ПП "Възраждане" искат още оценки за чумата по животните

пропускане
5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

За да се изтреби едно животно трябва да има утвърдена диагноза, а Агенцията по безопасност на храните не се е ангажирала с това. Това каза д-р Пламен Пасков на пресконференция на ПП Възраждане в БТА.

Според Пасков не е случайно, че миналогодишната "чума" по овцете и козите (каквато нямаше, няма, и няма как да бъде измислена и доказана досега) съвпада с входа на ТАНАП-Набуко в България, и пак случайност ли е, че "огнищата" на АЧС (африканската чума по свинете) съвпада с продължението на този поток - точно по територии и общини, откъдето този поток трябва да мине.

Пасков добави, че умъртвяването би трябвало да е с методи, които са написани там. А не с пожарникарска пяна. Това е метод, който за първи път се прилага, защото до този момент само птици са се избивали по този начин.

Равносметката е над 4 милиона килограма заразени трупове ще бъдат заровени някъде край Дунав. Това са само животните, които ще бъдат избити във фермите в Николово и Бръшлен. Това прави обем от около 200 тира, които трябва бъдат закопани някъде. Според данни, публикувани от Центъра за оценка на риска по хранителната верига, той може да остане 50 дни в колбаси, 75 дни в трупове, в замразено месо – 1000 дни, в изсушено – 300 дни, в почвата 160 дни, във водоеми – 180 дни.

Освен пресконференция за африканската чума, Костадинов започна деня с протест пред вратите на Народното събрание. Той и поддръжниците му се надигнаха против сделката с американските изтребители F16 и отхвърленото президентско вето.