София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Да не пипат животните без прокурорска заповед

Призова стопаните ветеринарят Пламен Пасков

пропускане
5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Ветернинарният лекар Пламен Пасков направи видео обръщение, в което призовава стопаните, отглеждащи свине в дворовете си, да не допускат никой до животните си, без прокурорска заповед.

Той се изказа по повод крайните срокове за доброволно умъртвяване на домашните свине и сподели моменти от конференцията в БТА, организирана заради проблемите с африканската чума.

Пасков даде на стопаните три съвета, чието спазване щяло да доведе до блокиране на системата на работа на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), тъй като не разполагали с толкова ветеринари, които да изпълнят задълженията на агенцията към собствениците на животни.

Първият е да не се допуска никой до животните без прокурорска заповед, тъй като всеки има правото да прани личното си имущество. Вторият – ветеринарите да се допускат до животните само за вземане на проби и третият – ако животните не са регистрирани, да бъде настоявано да се регистрират на място, ветеринарите нямат право да откажат изпълнението това искане.

Ако и трите условия бъдат спазвани от стопаните, според Пасков, системата на БАХБ ще се срине и ще се спре избиването на свинете, което е предвидено да започне от 2 август.