София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

"Да не се проведе Сурва е позор!"

Коментар на Михаела Божанкова

4 годиниКултура 2 Боряна Райчева

След научаването на новината празникът "Сурва", който е символ на Перник, а и на България, няма да се проведезаради водната криза в миньорския град, граждани, които държат на международния фестивал, както и на всички български традиции и обичаи, пишат отворено писмо до институции, в което предлагат в края на януари празникът да се проведе в столицата. За мотивите в писмото за телевизия Евроком разказва Михаела Божанкова.

"Мисля, че София е добра алтернатива, защото е близо като локация до Перник, няма воден режим, има достатъчно пространство, в което може да се събере цялата маса от участници и гости, а от чисто туристическа гледна точка - това ще бъде голя приток от туристи в столицата", аргументира се тя.

Тази година във фестивала 8000 души са записали участие в кукерските групи.

"Представете си разочарованието на всички българи. От 2015г. фестивалът "Сурва" е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Би било позорно, ако се каже, че няма да има фестивал и се спре дотам".
Непровеждането на "Сурва" за Михаела Божанкова е културно ограбване на българите и позор.