София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ДА ОТПАДНЕ ЗАБРАНАТА ЗА ДЕМОНТИРАНЕ НА РАДИАТОРИ?

КЕВР С ПРЕДЛОЖЕНИЕ КЪМ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Потребителите, които използват услугата на топлоснабдяване трябва да имат възможността да демонтират своите радиатори. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов след обществено обсъждане на Общите условия на Топлофикация София.

 Според Иванов Законът за енергетиката трябва да бъде променен, защото противоречи на Общите условия на „Топлофикация“ София. В тях има текст, според който е разрешено премахването на радиатори като принудителна мярка за неизрядни длъжници, а според закона това е невъзможно. Това потвърди и омбудсманът Стефан Мазнев, който също подкрепи идеята да отпадне забраната за сваляне на радиатори. Той е категоричен, че повечето клиенти ще започнат да не си плащат сметките умишлено, за да могат да премахнат отоплителните си уреди.
От Комисията за енергийно и водно регулиране изслушаха исканията на Комисията за защита на конкуренцията и Стефан Мазнев и изпратиха своето становище в Народното Събрание.