София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Дачич сменя позицията: Ще защитаваме правата на малцинствата

Не искал да обиди българските малцинства

пропускане
4 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

След реакцията на българското външно министерство по повод поредното остро изказване на сръбския вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич за правата на българското малцинство в Сърбия, Дачич зае противоположна позиция. 
 
Той използва контекста на напрежението с Черна гора, като  припомни, че са последвали обвинения на черногорските власти, за това, че Белград се меси във вътрешните работи на Черна гора и затова е посочил факта, че много страни поставят въпроса за положението и статута на техните национални малцинства в Сърбия, но не за да каже, че това е лошо, а за да обърне внимание на значението на този въпрос днес, когато съществуват международни конвенции за правата на националните малцинства и европейски ценности във връзка с правата на националните и религиозни общности.
 
„Изнесох информацията, че българите в Сърбия са 0,26%, но ние правим планове за действие, имаме някои задължения по този повод и много уважаваме правата на националните малцинства. Дори от българското МВнР реагираха и казаха, че това е вярно и ще продължат по този начин, защото искат да се спазват всички европейски стандарти и ние подкрепяме това", заяви Дачич пред РТВ.
 
Припомняме, че в неделя сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич нападна остро България. Докато коментира конфликта между Сърбия и Черна гора по държавната телевизия, порица усилията на страната ни за опазване на българското малцинство в Сърбия. По думите му то било малобройно, но въпреки това на всяка среща на Европейския съюз България поставяла въпроса за правата на сънародниците ни.