София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Даймлер е продавал „вредни“ автомобили

Те били с недопустимо високи нива на вредни вещества

7 годиниТехнологии 1 Боряна Райчева

Немският автомобилен концерн Даймлер Ай Джи е продавал на американския и европейския пазар автомобили с недопустимо високи нива на вредни вещества. Това е станало в периода 2008-2016 година, съобщава вестник „Sueddeutsche Zeitung“.

За осем години концернът е продал повече от милион превозни средства.

През март се разбра за започнато разследване от прокуратурата в Щутгард, по отношение на известни и неизвестни служители на Даймлер по подозрение в лъжа и манипулация на показателите на изгорелите газове при дизеловите автомобили.

През май прокуратурата извърши обиски на няколко предприятия на концерна Даймлер.

Според вестника, по време на проверка от прокуратурата манипулираните показатели на изхвърлените вредни емисии, са били засечени при леки автомобили и микробуси с дизелови двигатели и двигатели OM 642 и OM 651.

Този тип двигатели са използвани от Даймлер в много серии транспортни средства, в това число в различен клас от автомобилите Мерцедес.

Даймлер е поставял на въпросните двигатели особен механизъм, който занижава реалните показатели на отделените газове, докато течала проверката на властите по време на автомобилните тестове.

Не се съобщава за прекратяване на дадения механизъм. Концернът е нарушил предписанията на федералната автомобилна инспекция, се казва в документа.