София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ДАМТН инспектира над 900 продукта

Установили общо 203 броя артикули

6 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) са проверили над 900 продукта, съобщиха от пресцентъра на ДАМТН.

Целта на проверката е превенция и установяване спазването на изискванията за безопасност при разпространението в търговската мрежа на играчки, задвижвани с батерии, електрически светлинни гирлянди, пиротехнически изделия и др. И тази година инициативата бе проведена съвместно с Комисията за защита на потребителите и осъществена под егидата на Министерството на икономиката.

Проверка е установила общо 203 броя артикули, при които са открити несъответствия, като 66 от тях са били при играчки, 112 при електрически гирлянди и 25 при пиротехнически изделия. И тази година сред най-честите нарушения, които агенцията е констатирала бяха липса на: СЕ маркировка; инструкции на български език; задължителните предупредителни текстове, свързани с безопасната употреба или без превода им на български език; информация за наименование и адрес на отговорния икономическия оператор и др.

За установените нарушения ДАМТН е издала 30 броя заповеди за спиране разпространението или използването на несъответстващия артикул, изземване и унищожаване в съответствие с предвидените законови изисквания. Предприети са мерки и за връчването на 28 броя актове за установяване на административни нарушения на неизрядните търговците.