София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Данаил Кирилов пред Люба Кулезич: Прав съм!

Промените, които правя са правилни, категоричен е той

5 годиниПравосъдие 10 Боряна Райчева

Законодателната активност на Данаил Кирилов накара 74 адвокати да кажат, че биха си захвърлили дипломите, защото такова право, каквото той предлага, те не са изучавали.

„Няма да коментирам становища на мои колеги. Институтът на гражданската конфискация не е от днес. Той е възприет от май 2013 година. Има Решение на КС, тогава е била атакувана гражданската конфискация през 2012 година. Тогава България изпълнява препоръките по механизма за сътрудничество и оценка по мерки за борба с корупцията“, каза депутатът от ГЕРБ  Данаил Кирилов пред Люба Кулезич  в предаването „Честно казано“ на телевизия Евроком. Той предложи на колегите си да се запознаят с това решение на Конституционния съд.

„Гражданската конфискация винаги е била отделена от наказателния процес. Променя се правна норма, по която са образувани много производства“, поясни Кирилов. Той бе категоричен, че не е отричал тълкувателната дейност, а е бил интерпретиран неправилно. „Ние коментирахме какви са правните последици от едно такова тълкуване“, обясни депутатът.

По повод информацията, че липсва на методика на КОНПИ, с която се доказва кое е престъпно придобито имущество, Кирилов коментира, че в публичното говорене са се пуснали мъгляви правни понятия, които да се експлоатират и даде за пример случая от 2013 година след Костинбродската афера.

„Тогава не беше още КОНПИ, тогава действията бяха извършвани от прокуратурата, която възложи на данъчните цялостна проверка Целта бе да се установи разлика в имуществото повече от 120 000 лева. Доказвахме всяка стотинка на г-н Цветан Цветанов. Би следвало да се възприемаме за следващите проверявани.  Той не пожела да коментира забогатяването на Делян Пеевски.  Не познавам г-н Пеевски. Не искам да говоря за него, нито за фармацевтични олигарси и футболни босове“, разказа Данаил Кирилов.

Запитан дали това, което се случва в момента на семейство Баневи, на семейство Арабаджиеви, не е опит да се докаже, че е възможно да има гражданска конфискация без наказателен процес, той посочи, че на това може да се гледа като конспиративна теория.

Кирилов отново подчерта, че законът в България има обратна сила.

Цялото интервю с Данаил Кирилов гледайта на сайта на телевизия Евроком.