София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Даниел Митов на среща с президента на Индонезия

Това е първото посещение на министър на външните работи на България от 51 години

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Министърът на външните работи Даниел Митов проведе официални срещи с президента на Индонезия г-н Джоко Уидодо и с колегата си външен министър г-жа Ретно Марсуди, съобщи пресцентърът на МВнР.
Двудневното официално посещение на Митов в столицата Джакарта съвпада с отбелязването на 60 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Индонезия. Това е първото посещение на министър на външните работи на България в Индонезия след 1965 г. По време на срещите с президента с Джоко Уидодо и с външния министър Ретно Марсуди бяха обсъдени двустранните отношение между България и Индонезия, сътрудничеството между ЕС-Индонезия, както и миграцията в Европа и кризата в Близкия изток. Даниел Митов и Джоко Уидодо се обединиха около идеята, че страните ни имат много добро сътрудничество, като акцентът бе поставен върху търговско-икономическите връзки.
Той сподели още, че пред двете държави има и перспективи за развитие на инвестиционното сътрудничество, основание за което дава провежданата от президента Уидодо политика с приоритет реализирането на конкретни проекти. Даниел Митов приветства сътрудничеството между ЕС и Индонезия, в което България активно участва. Влязлото в сила на 1 май 2015 г. споразумение за партньорство и сътрудничество между ЕС и Индонезия е първият договор от този тип между ЕС и страна от Азия, което е показателно за значението на нашите връзки. В рамките на срещата министър Митов връчи и официална покана на президента Уидодо от българския държавен глава Росен Плевнелиев да посети страната ни. По време на съвместна пресконференция Даниел Митов и Ретно Марсуди коментираха актуалната международна обстановка и предизвикателствата пред световната общност, както и икономическите, образователните и културните връзки между двете страни. „България винаги е приемала Индонезия като приятелска страна и ние отчитаме нейната тежест в района и света като най-голяма по население държава в АСЕАН и в ислямския свят, водеща икономика в Югоизточна Азия, с функционираща демократична система", допълни още Митов.