София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ДАНИЯ УДЪЛЖИ КОНТРОЛА ПО ГРАНИЦАТА СИ С ГЕРМАНИЯ

ВСЕ ОЩЕ ОСТАВА РИСКЪТ ОТ ГОЛЯМ БРОЙ НЕЛЕГАЛНИ МИГРАНТИ В ДАНИЯ

8 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Властите в Дания удължиха с три седмици, до 3 февруари, действието на граничния контрол по границата с Германия, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на министерството по въпросите на интеграцията в ЕС.
Дания въведе граничния контрол на 4 януари за срок от 10 дни. В съобщението, цитирано от агенция „Фокус“ се казва, че според преценката на страната, рискът от нелегален наплив на голям брой нелегални мигранти в страната остава. Припомняме, че Германия, Дания и Швеция увериха Европейската комисия, че ще сведат до минимум извънредните мерки по своите граници. Това съобщи еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос след среща с представители на трите страни.
Държавите бяха определени като пример за гостоприемство, солидарност и свободно движение. Европейските комисари са съгласни, че всички държави-членки на Европейския съюз трябва да защитават границите и да спазват правилата и разпределението на бежанци.