София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Дания забрани със закон „Северен поток 2“

Проектът е опасен за националната сигурност, решиха депутатите

6 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Парламентът на Дания прие закон, който забранява строежа на руския газопровод „Северен пото 2“ в териториалните води на страната. Така „Газпром“ ще трябва да търси нов път за проекта.

Законът позволява на правителството в Копенхаген да спира строежа на тръбопроводи, ако ги сметне за опасни за националната сигурност на страната. Досега се смяташе, че полагането на тръби по дъното на морето не е свързано с външната политика, както и с политиката на безопасност на страната.

Както е известно, Европейският съюз е разделен по темата „Северен поток 2“ и според анализатори, едва ли в скоро време ще се стигне до общо решение. Самият председател на Европейската комисия Жан Клод Юнкер каза това след срещата на държавните глави от Европейския съюз в Брюксел.

Редица държави са против проекта. Полша, Литва, Латвия и Дания го смятат за опасен за Европа, тъй като поставят съюза в още по-голяма зависимост от руския газ и допринася за агресивната политика на Русия по отношение на Европейския съюз. Германия и Австрия обаче са на противното мнение и посочват, че този проект е само комерсиален и няма нищо общо с политиката на Кремъл. Именно компании от Германия и Австрия са сред инвеститорите в „Северен поток 2“.