София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Данъчните затварят 81 обекта

Най-много са нарушителите в София и Пловдив

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

81 търговски обекта в цялата страна в момента са пред запечатване от териториалните дирекции на НАП заради данъчни нарушения.

Това става ясно от справка в сайта на приходната агенция. Там вече са достъпни списъците на нарушителите, изготвени от данъчните.

Мярката може да бъде наложена за срок до 30 дни независимо от предвидените в закона глоби или имуществени санкции. Най-много са нарушителите от София-36, следват тези от Пловдив-31. Сред софийските са и такива на централни булеварди като "Дондуков" и " Витоша".

През 2017 г. търговци се опитваха да заобикалят запечатването на обект като административна мярка. Това ставаше чрез прехвърляне на стопанисването на обекта в рамките на ден на друго юридическо лице, включително преназначаване на персонала, прехвърляне на касовите апарати, преподписване на договори с наемодатели и доставчици.

С последните промени в Закона за ДДС бе прието, че подлежащият на запечатване обект ще бъде затворен независимо от евентуална промяна в субекта, който го стопанисва, което значително ще намали опитите за заобикаляне на закона, допълват от НАП.
Условието за това е към момента на запечатване на обекта или обектите, които се стопанисват от трето лице, то да знае, че обектът ще бъде запечатан.