София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Датският премиер: интересът на Тръмп към Гренландия е „абсурден“

Тръмп: това не е водещият ни приоритет

пропускане
4 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Премиерът на Дания нарече интереса на американския президент Доналд Тръмп относно закупуването на остров Гренландия „абсурден“. Това се случи в същия ден, в който президентът на САЩ потвърди, че е обсъдил възможността щатите да закупят острова, въпреки че изтъкна, че това не е водещ приоритет.

„Гренландия не е за продан. Гренландия не е датска. Гренландия принадлежи на Гренландия.“ съобщи датският премиер Мете Фредериксен в неделя пред вестник „Сермитсиак“.

„Силно се надявам намерението на САЩ да не е сериозно.“ коментира още министър-председателят.

Тръмп неведнъж е споменавал, че възнамерява да купи острова – който всъщност е автономна датска територия – от правителството на Дания. От съвета на Белия дом вече са обсъждали тази възможност.

В неделя президентът на САЩ потвърди, че има сериозен интерес да откупи острова от Дания.

„Ние сме добри съюзници с Дания. Ние пазим Дания, както пазим други важни региони в света.“ заяви Тръмп в Ню Джърси преди да се отправи към Вашингтон.

„В стратегически план идеята е интересна. Ние определено сме заинтересовани и ще обсъдим въпроса с датчаните малко по-обстойно.“

„Все пак това не е водещият ни приоритет“, напомни още президентът.