София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ДДС-то за книгите и лекарствата - жертва на субсидиите

ГЕРБ и патриотите инициират консултации дали да е 1 лев на глас или повече

пропускане
5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Преговорите за субсидията изведнъж доведоха до отпадане на евентуалното намаляване на ДДС-то за книгите и лекарствата. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, според който коалиционното споразумение гарантирало запазване на всички данъци до края на мандата.

Бойко Борисов съобщи, че ГЕРБ продължава да стои, така както са поели ангажимент за субсидия от 1 лев, като за целта трябвали промени в Закона за политическите партии. 

"И там трябва да се направят необходимите промени, защото сега Министерството на финансите и правителството се занимават с изплащането па партийните субсидии. Коалицията реши и това беше основния упрек към мен – до края на мандата данъчните закони да не се променят, всички намалявания на ДДС влизат в противоречие с коалиционното спроразумение, затова по тази тема няма да дебатираме повече“.   

Валери Симеонов обясни, че Обединени патриоти инициират преговори за субсидията с всички парламентарно-представени партии в Народното събрание.  

"Така че, ние от Обединени патриоти ние ще инициираме още тази седмица консултации в Народното събрание с останалите политически сили, за да намерим разумния баланс. И двата закона да бъдат разглеждани заедно, тъй като законът за бюджета третира субсидиите само през бюджета за втората половина на 2019 г. Но очакванията на населението са за намаляване на субсидиите, което може да стане единствено през Закона за политическите партии“, каза Симеонов.