София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Деца с увреждания с медали от състезание по плуване

Водната рехабилитация води децата до международен турнир

5 годиниЗдраве 27 Боряна Райчева

Деца с увреждания се включиха в международно състезание по плуване и спечелиха медали, съобщи бТВ. Те искат за тях да говорят успехите им.

За тези деца първите стъпки не минават през проходилката, а през плувните басейни. Всичко започва като рехабилитация и се превръща в начин на живот, който ги води на международния турнир по адаптирано плуване.

Този вид рехабилитация посещават деца с различни увреждания като ДЦП, аутизъм и Синдром на Даун. Подходът на специалистите е индивидуален към всяко дете.

Груповите занимания помагат да се изгради и състезателен дух на децата. Социализацията на деца със специални нужди има нужда да се развива  и тези състезания способстват за това децата да намират нова среда, нови приятели и да изживяват емоции, които вкъщи няма как да изживеят. Децата винаги са щастливи, когато плуват. Най-забавно за най-малките се оказва гмуркането.

Всички победители на състезанието получиха награди от братя Пулеви.