Гледай
на живо

Делхи се превърна в газова камера

Училищата в града са затворени заради тежък смог

Делхи се превърна в газова камера Индийската столица Делхи вече втори ден е обгърната от облаци гъста мъгла, дължащи се на замърсения ... thumbnail text

Индийската столица Делхи вече втори ден е обгърната от облаци гъста мъгла, дължащи се на замърсения въздух и влагата в града. Критичната ситуация наложи училищата да бъдат затворени за цяла седмица, а смогът е проникнал дори в тунелите на метрото. Така два милиона деца останаха днес по домовете си.

Индийската медицинска асоциация (IMA) е обявила извънредно положение за общественото здраве в Делхи и призова правителството да отмени всички маратони и други открити спортни дейности в града.

Заради намалена видимост, транспортът е изключително затруднен, в следствие на което са причинени и серия катастрофи.

В 9 ч. местно време таблата на датчиците, инсталирани в града, показваха опасни нива на фини прахови частици във въздуха - между 400 и 700 микрограма на кубичен метър. Световната здравна организация препоръчва да не се надхвърля среднодневният показател от 25.

Подобни гледки са често явление през есента и зимата в Делхи, обявен през 2014 г. от Световната здравна организация за най-замърсения град в света. Студът и липсата на вятър притискат към земята вредните емисии от колите, заводите и централите и не им позволяват да се разсеят в атмосферата.

Масов приток на пациенти в болниците, затворени предприятия, анулирани полети и промени в училищните разписания донесе днес смогът и във втория по големина град в Пакистан Лахор.