София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Делян Добрев: Бях смъртоносно ранен, сега съм доубит

Плащам 1200 лв. наем на майка ми

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

В студиото на Би Ти Ви подалият оставка бивш енергиен министър Делян Добрев изля огорчението си от политиката в България и я нарече "мръсна работа". 

Пипатан от водещия как се чувства сега, след втората поред оставка, Добрев описа душевното си състояние в черни краски.

"Ако тогава бях смъртоносно ранен, сега съм доубит", отговори той.

Делян Добрев, който заяви, че засега остава областен координатор на ГЕРБ за евроизборите, 

"Тези нападки, лъжи, клевети, които петнят политиците, са Ђизключително нееприятни и аз не съм от хората, за които казват - ти го плюеш, то мисли, че дъжд вали", добави той. 

След кратката възхвала на това управление на България, което по думите му било "най-доброто", Делян Добрев разкри как се е стигнало до оставката му.

"Имаше фалшива новина, която се опита да ме забърка и мен в скандала с имотите. Обадих се на Бойко Борисов по телефона, съобщих му, че написаното не отговаря на истината и му казах, че си подавам оставката. Предишния път Конституционният съд реши, че една подадена оставка не може да не бъде приета, а сега вече има прецедент, затова се стигна до приемането й", поясни Добрев. 

И веднага премина към темата за "дрим-тийма" на свързани с него хора, който е купувал жилища в столичния квартал "Манастирски ливади" на цени, по-ниски от пазарните според публикации в медиите. 

"Цената на отстъпеното право на строеж на моя кум Евгени Консулов /зам.-областен управител на Хасково - б.ред./ не е цената на апартамента", увери Делян Добрев.

Ексмнистърът на енергетиката пясни, че ставало въпрос за кооперация - тогава се съблирали няколко човека, между които бил и неговият кум, но след това "се прави договор за строителство".

"Кумът ми е платил 650 евро на квадратен метър за имота, улицата все пак няма канализация, такива са цените там - между 650 и 850 евро на квадратен метър", подчерта Делян Добрев. 

На уточнението на водещия, че неговият кум Евгени Консулов и мъжът на братовчедка му - Даниел Гаргов, са продали жилищата на майка му на цени, по-високи от тези, на които самите те са ги купили, Добрев заяви, че това е така, защото "двамата са участвали в кооперацията, а майка ми - не". 

Той призна, че майка му "притежава апартамент в тази сграда", и че наистина семейството на блатовчедка му е спечелило от ножицата между цената на покупката и цената на продажбата, без да обясни обаче защо майка му се е съгласила на това. 

"Така излиза, но аз имот нямам, живея в апартамент на майка ми и плащам на нейната фирма по 1200 лв. наем месечно, в който е включено и ДДС", пресметна Добрев.

"А на какъв адрес е това жилище, там има една тераса...", попита водещият. 

Областният кооридатор на ГЕРБ за евроизборите пропусна да отговори за терасата, и отказа да назове точния адрес от "съображения за сигурност". 

"Аз в енергетиката съм засегнал достатъчно интереси и няма да ви кажа къде точно живея от с ъображения за сигурност", мотивира се Добрев. 

Той каза още, че апартаментът, в който живее, "е 200 квадрата, все пак имам три деца", и че таванът на цените на имотите "на червено" в този квартал е 1000 евро.

"Който иска, може да си купи апартамент, има няколко свободни в кооперацията, където живея", допълни Делян Добрев. 

Ексминистърът на енергетиката обобщи, че основната причина да подаде оставка е, че по негов адрес се изсипали "клевети и скандали" и той "повече не издържал" на тази ситуация.