София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ ИЗЛИЗА ОТ „БУЛГАРТАБАК“

„ИМЕТО МИ СЕ ПРЕЕКСПОНИРА. ТОВА Е ИЗГОДНО НА ПРОКОПИЕВ“

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Депутатът от ДПС Делян Пеевски излиза от акционерната собственост на „Булгартабак". Това съобщи самият той пред медиите в Парламента.
Към момента Пеевски е мажоритарен собственик на дружеството. Причината за продажбата на дяловото му участие в компанията е, че „Булгартабак трябва да се защити от всякакъв род посегателства и недобронамерени действия“. Като такива Пеевски визира медийните публикации, в които по негови думи „се преекспонира“ името му и се внушават неистини, вредящи на тютюневия бранд. Депутатът заяви, че няма нищо общо с фирмите, които станаха причина за спиране на строителството по АМ „Хемус“, като допълни, че тези спекулации са изгодни и зад тях може би се крие Прокопиев, тъй като информацията за подобни неща излиза първо в „Капитал“,чийто собственик е именно Прокопиев.
Междувременно народният представител поиска докладът на фирмата, която проверява паричните потоци на фалиралата КТБ, да бъде публичен. Мотивът за инициативата е общественият интерес по темата с банката на Цветан Василев. Народните представители Йордан Цонев и Петър Чобанов, които са се разписали под идеята на Пеевски заявиха, че по този начин всички факти и обстоятелства по фалита на КТБ, ще бъдат изяснени и публични.

"Целта е да помогнат на колегите си от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов, които заведоха съдебно дело за публичност на доклада на "Алекс партнърс". Още миналата сряда от ДПС обявили, че обмислят законодателни инициативи за оповестяване на доклада на "Алекс партнърс" по разследване на фактите и обстоятелствата по фалита на КТБ. "Пет дни по-късно министърът на финансите Владислав Горанов така може би прие нашата инициатива и оповести, че е отправил запитване до компанията дали е възможно да бъде разсекретен докладът, защото в него се съдържа клауза за конфиденциалност", заяви още Йордан Цонев, имайки предвид молбата на Горанов от понеделник.

Припомняме, че финансовият министър Владислав Горанов поиска разсекретяване на доклада за КТБ след скандалните имена, публикувани в списъците на одитния орган „Сметната палата“.