София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ДЕЛОТО „БАТКО И БРАТКО“ Е ПЪЛЕН АБСУРД

КАКВО ПОСТАНОВИ СЪДЪТ ПО КАЗУСА?

9 годиниОбщество 4 Боряна Райчева


Това дело от самото начало е един тест, на който обаче страната ни периодично се проваля. Това заяви Иван Михалев, журналист и автор на разследването около делото „Батко и братко“ в студиото на предаването „Здравей, България“ по Нова тв. От началото това беше тест за контролните органи у нас. Вие знаете, че когато става дума за обществени поръчки трябва да има и контрол. Затова Европа спря парите по два основни фонда. Първият тест спря европейските пари от двата предприсъединителни фонда – „ФАР“ и „ИСПА“, подчерта той.
Припомняме, че на делото вчера съдът обяви Батко за невинен след разигралата се 6-годишна сага.
Журналистът коментира и завръзката на делото, разиграла се преди години. Веселин Георгиев е шеф на пътната агенция, обясни той. Този човек има двама братя, които са начело на фирми, които печелят обществени поръчки, докато той заема този пост.
Никои не знае колко асфалт и какъв материал е използван, но това не е предмет на това дело, добави той относно нередностите около поддръжката на пътищата по времето на Георгиев.
Законът за обществените поръчки забранява фирми, свързани с възложителя изобщо да участват в търга. Това е така, заради конфликта на интереси. В случая съдът казва, че има нарушение на закона. Но този човек не е участвал в тях, а само е одобрявал проектите, а не ги е възлагал.
Имам чувството, че този случай е част от рубриката „Пълен абсурд“. Аз питам къде са тези областни управители и кой ги е накарал да подпишат тези договори. Очевидно съдът признава, че има нарушение на закона, но въпросния човек само ги е одобрявал, а възложителят е друг. Това ми напомня на историята с БНБ и КТБ, при която гуверньорът на банката не е могъл да влияе на своите подчинени, каза още той.
Вчерашната присъда на втора инстанция е добър завършек на този фарс. Това дело беше фарс, спиран 3 пъти по различни причини. Аз самият не очаквах да се стигне до осъдителна присъда. Ако тази присъда не се обжалва на следваща инстанция, то това ще потвърди безсилието и на държавното обвинение.
Интересно е как ще подходи Прокуратурата от тук насетне, заяви в заключение той.