София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Делото срещу Иванчева тръгна по същество

Съдът прецени, че няма нарушения, за да го върне на прокуратурата

6 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Специализираният наказателен съд даде днес ход  на делото  срещу бившата кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, нейната заместничка Биляна Петрова и  обявеният като посредник- Петко Дюлгеров. 
 
Това се случи въпреки настояванията на защитниците и на тримата подсъдими, че има съществени процесуални нарушения, които налагат разследването на бъде върнато на прокуратурата.
 
Според  адвоката на Иванчева- Димитър Марковски, в случая не сатава дума за някакво дребно процесуално заяждане, а за опит от страна на държавното обвинение да наруши основни човешки права на задържаните, освен това обвинителният акт бил толкова неясен, че дори юристите не можели да разберат какво иска да каже държавното обвинение.
 
Марковски изтъкна като пример за недостатъчната прозрачност на следствието и  фактът, че намерените в колата на клиентката му 70 000 не са били представени на защитата, така че тя да се запозаната достатъчно детайлно с това доказателство.
 
Припомняме, че Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова бяха задържани  на 17 април в шумна полицейска акция в центъра на София, продължила повече от 10 часа. По-късно срещу тях двете и Петко Дюлгеров бяха повдигнати обвинения за вземане на подкуп в особено големи размери. Последва задържане под стража, а по-късно отстраняване на Иванчева от заемания пост  в район „Младост“. На 1 август пък  бившата  кметица влезе в болница, окована с белезници и на краката, което предизвика силно обществено недоволство и стана повод да се заговори за промяна на нормативната уредба в посока на това да се промени изискването за конвоиране на задържани лица.