София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Демографска буря: Стопява ли се България?

Руски експерти в коментар за демографската криза у нас

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

През последните три десетилетия населението на България е намаляло с близо една четвърт - до 7 милиона души. Това се доказва от статистическите данни на ООН. Демографите смятат, че в близко бъдеще тенденцията ще се увеличи - от 2050 гражданите на страната ще бъдат по-малко с поне още 1 милион, от които ще се е променил и етническият състав на републиката: ще има повече цигани и турци. Експерти смятат, че такива прогнози са доста реалистични: сега правителството не разполага с ресурси за подобряване на ситуацията. Дали България ще може да излезе от демографския безизходица, пише RT News.

От 1989 г. населението на България намалява с повече от два милиона души. Тази информация е предоставена от Министерството на икономиката и социалните въпроси на ООН, което отговаря за наблюдението на населението в различни страни по света.

Според организацията в момента в България живеят 6,999.908 души, докато преди 29 години в републиката има малко по-малко от 9 милиона жители. Според местното преброяване на населението в страната има рязък спад за последен път през 1946 г., т.е. непосредствено след Втората световна война, когато България напълно почувства последствията от военните действия.

Местните демографи смятат, че настоящото състояние на нещата може да се нарече демографска катастрофа. "Всеки ден броят на българите намалява средно с 220 души или с 9 души на час. Умираме по-бързо от всички останали в света ", каза Петър Иванов, директор на Демографския институт към Българската академия на науките и изкуствата пред вестник „Труд“.

По-рано в интервю за български журналисти той подчерта, че до 2050 г. населението на страната може да бъде намалено на 5,2 милиона души. В същото време, според учените, в България не само намалява общото население, но се наблюдава и постепенно заместване на българското население с циганското население.

 

"Ако сегашните тенденции продължат, през последните 30 години общият брой на българите в страната ще възлиза на само 1,7 милиона души, ромите ще са около 2,8 милиона, а турско население ще нарасне до 700 хиляди души ..", прогнозира  Иванов.

Малко по-оптимистична прогноза за демографската ситуация в България се съдържа в съвместния доклад на Евростат и на Националния статистически институт, публикуван в началото на април.

"До 2040 г. населението на страната ще бъде около 6 милиона души, а през 2045-2050 г. тази цифра ще намалее още повече - до 5,8 или 5,9 милиона души", се казва в документа.

В документа се отбелязва, че в страната продължава да расте броят на хората в пенсионна възраст.

Освен това статистическите данни показват също отрицателен прираст на населението, както естествен, така и мигриращ. Според Националния статистически институт през 2017 г. са родени 63 955 български граждани, а 109 791 души са загинали. В същото време в страната са пристигнали 139 068 души, които са постоянно пребиваващи, а 145 057 са напуснали България.

Писателят и историкът Михаил Поликарпов вярва, че причината за рязкото намаляване на броя на българското население се влияе от няколко фактора, които съвпадат във времето.

"Сега в страната няма достатъчно работни места, повечето от които са сезонни, те са съсредоточени в туристически райони. Освен това присъединяването на България към ЕС опрости процеса на трудова миграция. Бяха създадени всички условия за идеална демографска буря - когато няма работа в страната, достатъчно е хората просто да се преместят в постоянно пребиваване в други страни ", обясни експертът в разговор с RT. 

Според него същата тенденция се наблюдава и в други страни от  Източна Европа.

"Ако вземем за пример Украйна, тогава виждаме една подобна картина: има застрашено отдалечено място и четири големи агломерации (Киев, Днепър - Запорожие, Одеса, Харков). Алтернатива за тези, които не искат да живеят в тези градове е миграцията към Русия или някъде другаде. В България обаче ситуацията е наистина катастрофална. Подобно намаляване на населението за една малка страна е изключително висок процент ", подчерта Поликарпов.

Историкът смята, че общатата тенденция на спад в населението на България ще продължи, но темповете му ще се забавят.

"Тези, които искаха да напуснат страната, вече са го направили. Останалите ще търсят възможност да живеят и работят в България ", каза Поликарпов.

Той също така призна, че до голяма степен структурата на българското население ще се промени.

"Делът на ромите ще нараства и това е проблем не само за българите, но и за всички на Балканите. Те не могат да се интегрират в съвременното общество. Що се отнася до турците и помаците - техният дял в общата структура на населението е малък (в размер на около 14%). Въпросът за турците е по-скоро плашило за българския човек на улицата ", смята историкът.

Юрий Квашнин, ръководител на сектор "Европеистика" в IMEMO RAS, също вярва, че структурата на българското население ще се промени съществено, но турската му част ще играе важна роля в този процес.

"Както ромите, така и турците имат по-висока раждаемост. И турското малцинство също има много влиятелна политическа структура - Движението за права и свободи, което сега има повече от 10% от местата в парламента. По този начин турската общност може да лобира за печеливши решения, включително и тези, които пряко засягат силата на българската държава", казва експертът. 

Той добави, че демографската ситуация в България се дължи и на ниската привлекателност на тази страна за преместване там за постоянно местопребиваване.

"За разлика от други страни от Източна Европа, където икономическата ситуация е по-благоприятна, например Чешката република, никой не иска да отиде в България. В малки количества се преместват пенсионери от Русия и Германия",  каза Квашнин в интервю за RT.

Ръководителят на сектор по етнопополитически конфликти в Европа от Института на Руската академия на науките Павел Кандел смята, че ако сегашната тенденция на намаляване на населението продължава, тя може да се превърне в заплаха за националната сигурност на България.

"Ниската раждаемост в България не възпроизвежда населението дори в съществуващия обем и разбира се има отлив на граждани. Тези проблеми са общи за целия ЕС. За известно време се смяташе, че миграцията към Европа от други континенти ще помогне да се реши този проблем. България обаче е непривлекателна за имигрантите. Така че няма просто решение на този проблем ", каза експертът в интервю за RT.

Квашнин пък вярва, че българските власти няма да могат да нормализират демографската ситуация.

"Най-лошите прогнози са напълно оправдани. И няма средства за коригиране на тази ситуация в страната. Дори, ако икономиката на държавата изведнъж започне да се развива сравнително успешно, младите хора все още ще напуснат България, тъй като жизненият стандарт в други европейски страни е много по-висок. В най-добрия случай правителството на България ще успее само да намали темпа на негативните тенденции ", заключи Юрий Квашнин.