София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Демократите спечелиха с 90% на изборите в Хонконг

Проправителственият блок претърпя смазващо поражение.

пропускане
4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Кандидатите от опозицията спечелиха невероятна победа на изборите за окръжен съвет в неделя в 18 области на Хонконг. Според местна медия резултатите от предварителното преброяване на гласовете, показват, че демократичния лагер са получили 396 от 452 места (почти 90%).

Така проправителственият блок, който преди това контролираше 75% от местата в областните съвети, претърпя смазващо поражение.

Гласуването се проведе с рекордна избирателна активност от 71% в сравнение с 47% на предишните избори преди четири години. Той се превърна в барометър на обществените настроения на фона на продължаващите масови протести от началото на лятото, предизвикани от опит на властите да промотират законопроект за екстрадиция на нарушителите в континентален Китай.

Въпреки че настоящите избори не могат да променят политическата система на Хонконг като цяло, те се превърнаха в сериозен тест за народна подкрепа за протестното продемократично движение.