София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Демонстрация за климата събра 40 000 души в Швеция

FridaysForFuture

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Около 40 хиляди души участваха в акция за спасяване на климата в Стокхолм, съобщиха организаторите от движение "Петък за бъдеще".
Демонстрантите започнаха да се движат от площад Медборарияплацен на остров Сьодермалм и завършиха в парк Кунгстрадгарден в центъра на шведската столица. Много млади хора участваха в акцията, много дойдоха с цели семейства, имаше колони, представляващи организации.
Говорителят на полицията Виктор Адолфсон публикува снимки от началото и края на демонстрацията.
Протестиращите традиционно призоваха политиците да слушат учени, да намалят вредните емисии в атмосферата и да спазват условията на Парижкия договор. Периодично демонстрантите скандираха: „Спаси климата!“.
Освен Стокхолм, демонстрации се проведоха и в други големи градове в Швеция: Малме, Гьотеборг и Умеа.
Шведската ученичка Грета Тунберг миналата година вместо да посещава училище започна да идва в шведския парламент с искания към властите да засилят мерките за борба с изменението на климата. Инициативата „Тунберг“ се превърна в международното движение за климатични действия в петък, FridaysForFuture. Според заключението на Междуправителствения комитет по изменението на климата (MGIEC), човечеството трябва значително да намали емисиите на CO2, за да предотврати затоплянето с повече от 1,5 градуса. Досега само 12 държави официално потвърдиха ангажиментите си за намаляване на емисиите.