Гледай
на живо

Ден на размисъл в Русия

Очаква се утре Путин да бъде преизбран

Ден на размисъл в Русия Сто милиона руски граждани утре могат да упражнят правото си на глас, двадесет и четири часа преди т... thumbnail text
Сто милиона руски граждани утре могат да упражнят правото си на глас, двадесет и четири часа преди това Русия изживява своя изживява своя т.нар. „ден на мълчание“.
 
Осем са кандидатите за президентския пост в страната. Ако спечели, това ще е четвъртият мандат на 65-годишния Владимир Путин.
 
Почти всички социологически агенции са категорични, не само че именно Путин ще стане за пореден път старият-нов президент на стараната, но и че това ще се случи с огромна преднина пред конкурентите му. Поради тази причина, наблюдателите наричат  предстоящия вот „избори без интрига”. 
Възможно е Путин дори да надскочи процентите, с които спечели  през 2012 година, когато победи със 63 на сто от гласовете. Според последните проучвания подкрепата за сегашния президент е 69%.
 
Следван е от кандидата на Комунистическата партия Павел Грудинин, който обаче събира гласовете на едва 7 на сто от избирателите. Владимир Жириновски и Ксения Собчак- също претенденти за президентския пост, вероятно ще получат съответно 5 и 2 процента подкрепа.
Алексей Навални, който остана извън изборната надпревара, призова за бойкот на изборите, който да делигитимира вота, докато Кремъл се бори за висока избирателна активност.
 
Изборите в Русия ще се случат в особен момент на силно обтегнати отношения със Западния свят, след обвиненията, че Москва стои зад атаката срещу бившия шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря. Кремъл отрича вина и защитниците на властта коментират, че най-малко Путин има интерес от такъв скандал в навечерието на вота. Според опонентите му обаче, всичко, което властта в Русия прави през последните месеци има само една цел- мобилизация на гласовете в  полза на сегашния президент.
 
Дни преди изборите Владимир Путин представи нови руски високотехнологични оръжия и дори обяви безпилотна мисия до Марс през 2019 година.