София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ден за граждани в Българското председателство

Лиляна Павлова посреща първите посетители

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Ден на отворените врати в дома на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. В НДК днес посетителите ще могат да научат повече за структурата и функциите на Съвета на Европейския съюз, неговите конфигурации, смисъла и работата на ротационното председателство, както и любопитни подробности около организацията на Българското председателство, проведените срещи и дипломатическите му успехи, съобщиха от Българското европредседателство.

Броени дни след Срещата на върха ЕС - Западни Балкани посетителите ще могат да седнат в столовете на европейските лидери и за момент да стъпят в обувките на Ангела Меркел, Еманюел Макрон, Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер, Себастиан Курц, Далия Грибаускайте, Тереза Мей, Марк Рюте или Бойко Борисов.

Гражданите ще влизат в групи между 25 и 30 души. Вратите отварят в 9:00 часа, като последната група ще влезе в 16:00 часа. Обиколките ще продължават по 45 минути и ще преминават през Зала 7, Зала 9 и емблематичната зала 3, където се провеждат срещите на политически лидери и експерти, част от календара на Българското председателство.

Денят на отворени врати ще бъде открит лично от министъра за Българското председателство Лиляна Павлова, която ще запознае гражданите с любопитни подробности.

При влизане всички посетители ще преминават през проверка за сигурност, задължителна за всяко събитие от Българското председателство.