София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Денят на будителите – българската висота и спад?

Какво ценим днес?

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Уникалният български Ден на народните будители възниква в съсипана след Първата световна война България – във време на материална и душевна разруха. Летописци на онова време посочват, че за българското общество е рухнал възрожденският идеал била видима заплахата от разпадане на националната ни ценностна система. Така българите се обръщат към делата на онези онези, които, в трудно време, с мощта на своята мисъл, са връщали равновесието и духовната стабилност на народа. За първи път Ден на будитгелите е честван в Пловдив през 1909 г., а от 1922 до 1945 г. е общонационален празник. От 1945 година е отменен и след дълго прекъсване, на 28 октомври 1992 г., се възобновява. Идеята за възстановяването му е на покойния вече Петър Константинов, председател на общонародно сдружение "Мати Болгария".

Днес действащите политици, много от активните общественици, анализатори, социалните мрежи дават своя прочит на същността на празника.

Премиерът Бойко Борисов традиционно честити празника и поздрави , цитирам: „всички достойни българи, които се грижат за духовността и знанието“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова лаконично призовава за „Уважение и благодарност към личностите, които днес с ум и сърце даряват знание и възпитават в родолюбие.“ На своя профил във ФБ, знаковата фигура на ГЕРБ –Цветан Цветанов акцентира върху силата на личностите от минали времена: $Славното минало на България и безсмъртният подвиг на народните ни будители са извор на светлина, знание, гордост и национално самосъзнание, които ни правят българи!

За мнозина днес особено валидни са думите на емблематичния преподавател от Софийския университет и брилянтен юрист Кристиян Таков, който почина миналата година, оставяйки ярка следа в академичните среди: “България се събужда ужасно бавно, но слънцето вече е изгряло…Ще се става!”

Надделяват обаче коментарите за формалността на празника, за изпразнените от самите нас смисъл и съдържание думи будител, патриот, лидер. И най-вече за липсата на съвременен национален идеал и посока.
В социалните мрежи мнозина поглеждат към празника и с усмивка и свежа ирония, особено към младите: