София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Депардийо влиза в ролята на Леонид Брежнев

Актьорът получи руско гражданство през януари 2013 г.

5 годиниКултура 2 Боряна Райчева

Френският актьор Жерар Депардийо ще играе ролята на генералния секретар на ЦК на КПСС Леонид Брежнев във филма за събитията от Пражката пролет на 1968 г. в Чехословакия, съобщава The Hollywood Reporter.

Сценарият на филма с работното заглавие „Човешко лице“ ще бъде написан от словака Карол Главка и поставен от хърватския режисьор Лордан Зафранович. Прогнозният бюджет е повече от 10 милиона евро (около 734 милиона рубли). Изяснява се, че сценарият е написан около половината, а снимките ще започнат през 2021 година.

Сюжетът на филма ще се фокусира върху действията на ръководителя на Чехословашката комунистическа партия Александър Дубчек, който предприе серия от демократични реформи през 1968 г. с цел подобряване на условията на живот в републиката, но Леонид Брежнев реши да спре това и изпрати войски от страните от Варшавския договор в Чехословакия.

Жерар Депардийо получи руско гражданство през януари 2013 г. и се регистрира в Саранск в апартамента на своя приятел Николай Бородачев, директор на Държавния филмов фонд на Русия. Ходът на актьора беше свързан с данъчната политика на Франция, според която заможните французи с доход над 1,3 милиона евро са длъжни да платят 75% от данъка от него. През юли Жерар Депардийо влезе в базата данни на длъжниците за данъци и мита в Мордовия.