София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Депутати обжалваха указа на Зеленский за разпускане на Радата

В жалбата се включиха 62 депутати

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Група депутати от Върховната Рада на Украйна се обърна пред Конституционния съд с жалба срещу указа на президента Владимир Зеленски за разпускане на парламента и свикване на предсрочни парламентарни избори в страната на 21 юли. Това съобщи в петък депутатът от фракцията "Народен фронт" Андрей Тетерук.

"Към днешна дата е възможно да се говори за обжалване на група от 62 народни депутати със съответно искане към КСУ за обжалване на противоконституционния президентски указ за разпускане на Върховната Рада", каза Тетерук.

Той подчерта, че парламентаристите са убедени, че решението на Зеленски е противоконституционно. "Указът ще бъде обявен за противоконституционен, тъй като има сто процента основание за това, има норми на Конституцията, които са цинично нарушени от Зеленски," заявява Тетерук.

Освен депутатите от “Народния фронт”, според Тетерук, депутатите от блока на Петро Порошенко, както и радикалната партия на Олег Ляшко, се записаха. - Елате си, станете гарант на Конституцията - каза Тетерук на Зеленски.

Депутатът обеща да следи отблизо хода на разглеждане на това дело, като добави, че жалбоподателите са поискали от съда да го разгледа в рамките на минималния възможен период от един месец.

Владимир Зеленски обяви намерението си да разпусне Рада в понеделник в встъпителната си реч. На следващия ден той издаде указ. Той заяви, че в Украйна в петък стартира предизборна кампания.