София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Комисия ще проучва схемите с българско гражданство

Депутатите създадоха временна анкетна комисия за злоупотребите в ДАБЧ

5 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Временна анкетна комисия ще проучи схемите в процедурите по придобиване на българско гражданство. Това решиха днес единодушно депутатите.

Комисията трябва да провери всички факти и обстоятелства по повод изнесените в европейски и български медии твърдения за скандалната подкупна схема при придобиване на българско гражданство.

Комисията ще работи в рамките на 3 месеца и ще се състои от 17 члена на пропорционален принцип. Неин председател ще бъде Йордан Цонев от ДПС, а заместник-председател - Тома Биков от ГЕРБ.
Първоначалното предложение предвиждаше съставът на комисията да бъде от 10 народни представители на паритетен принцип – по двама от всяка парламентарна група.

В края на трите месеца анкетната комисия ще трябва да представи доклад с резултатите от проверката.

Инициативата за създаването на комисията дойде от ДПС и предложението е внесено още през юни. В мотивите си от движението се позовават на журналистически разследвания, в които се изнасят данни за злоупотреба с власт и корупция на длъжностни лица и политици, които участват в производството по придобиване на българско гражданство.

Припомняме, че в публикация на "Нувел обсерватьор" бе отбелязано, че поне един министър и един вицепремиер националист са замесени в продажбата на българско гражданство.
В края на октомври пък председателят на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев бе арестуван след разследване на корупционна схема за незаконно издаване на удостоверение за българско гражданство, а при спецакцията в агенцията задържани бяха общо над 20 души. С обвинения по-късно се сдобиха само четирима - председателят, главният секретар на агенцията и още двама души. При проверка в банковата касета на секретаря Красимир Томов бяха открити над половин милион лева.

Впоследствие премиерът Бойко Борисов обяви, че е възможно Агенцията да бъде закрита.