София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Депутатите докараха до сълзи Мая Манолова

Народното събрание отказа защита от некоректни работодатели

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Омбудсманът Мая Манолова е бясна. Социалната комисия и социалният министър попариха надеждите на служители и работници, които страдат от некоректни работодатели. За това алармира Манолова в парламента.

Става въпрос за няколко хиляди работници, подчерта на брифинг Манолова. Аз не просто съм гневна, аз съм отчаяна, разплака се тя. Припомняме, става въпрос за обсъждане на текстове, които да дадат защита на служители и работници, които не получават заплати и осигуровки от работодателите си.

Според текстовете трябваше да се въведат мерки и нови правила за борба с некоректните работодатели. Ако предложенията бяха минали, Инспекцията по труда щеше да може да следи дали фирмите плащат заплати и осигуровки и на напуснали служители.
Предлагаше се
фирми, които не са изплатили дължимото на работещите, да не могат да участват в обществени поръчки. Сред предложените промени има и текстове, които удължават времето за получаване на изработеното от Фонда за гарантиране на вземанията при положение, че работодателят фалира.