Гледай
на живо

Депутатите одобриха правилата за избор на нова ЦИК

Част от членовете се избират с указ

Депутатите одобриха правилата за избор на нова ЦИК Парламентът прие процедурни правила за условията и реда за избор на членове на ЦИК.    Спо... thumbnail text
Парламентът прие процедурни правила за условията и реда за избор на членове на ЦИК. 
 
Според проекта на решение председател, заместник-председатели и секретар на ЦИК се избират от Народното събрание. Останалите 14 членове се назначават с указ на президента. Решението прието от депутатите, гласи че българските неправителствени организации могат да правят предложения за членове на ЦИК до парламентарно представените партии и народните представители в 12-дневен срок, а народните представители и парламентарно представените партии - в 14-дневен срок, от приемането на процедурните правила.
 
Става ясно,  че още 7 дни преди преди изслушването на кандидатите, на страницата на парламента се публикуват имената и мотивите на номинираните. Сред изискванията за кандидатите са те да имат висше образование със степен "магистър" в специалностите математика, информатика, политически науки, социология. Депутатите решиха още изслушването на кандидатите да се състои на открито заседание на Комисията по правни въпроси, което ще се излъчва онлайн на сайта на Народното събрание.