София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Решено: Конфискация ще има и без наказателно дело

Депутатите приеха антикорупционните текстове експресно и без дебати

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Депутатите приеха на първо четене спешните промени в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. „За“ гласуваха 116 народни представители, 6 гласуваха „против“, а 25 се въздържаха.

Законодателната инициатива бе на депутата от ГЕРБ и председател на Правната комисия Данаил Кирилов.
С приетите промени се предлага при прекратено наказателно производство да няма законова пречка за отнемане на незаконно придобито имущество в полза на държавата. С промените се прецизират разпоредбите относно сроковете за извършване на предварителната проверка във фазата на производството по гражданска конфискация. Управляващите настояват тези срокове да отпаднат.

Промените бяха внесени на 10 декември от ГЕРБ след тълкувателно решение на Върховния касационен съд, в което се посочва, че прекратяването на наказателното дело е абсолютна пречка за внасяне на иск за гражданска конфискация. Решението на съда има задължителен характер, а след него Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) трябва да оттегли от съдилищата в страната исковете за отнемане на незаконно придобито имущество. Към момента те са на обща стойност над 22 млн. лв. по около 20 дела.

Промените в Антикорупционния закон целят в пълна степен защита на държавния интерес и обезпечаване на ефективността на гражданската конфискация.

Поправките бяха гласувани почти без дебат в пленарна зала, а единственото изказване бе на депутата Хамид Хамид от ДПС, който изрази подкрепа за предлаганите промени в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, като посочи, че те са „подобаващ отговор“ на опитите да се променя българското законодателство отвън.