София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Депутатите приеха промени в Кодекса на труда

Парламентът прекрати правомощията на народния представител от ГЕРБ Живко Мартинов

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Депутатите приеха промени в Кодекса на труда, предоставящи допълнителна защита на работниците в случаите на неизплатени заплати. „За“ промените на първо четене гласуваха 138 народни представители, „против“ - 0 , „въздържали се“ - 1, с което те бяха приети. С тези изменения се засилват правомощията на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, като се предоставят правомощия да се извършват проверки по повод изплащането на трудови възнаграждения и обезщетения след прекратяване на трудови правоотношения. Съгласно промените работодателите, които дължат възнаграждение и обезщетение на работниците си няма да могат да участват в процедури по обществени поръчки като изпълнители и подизпълнители. Според Георги Гьоков, БСП промените в Кодекса на труда обаче не решават проблема с неизплатени заплати докрай. По думите му промените не прекратяват практиката при натрупани задължения към работниците фирмите да се прехвърлят.

Народните представители приеха на първо четене промени в Закона за държавните помощи, които въвеждат задължително възстановяване в пълен размер на неправомерно получена държавна помощ, както и присъждане на лихва за неправомерност и възможност за предявяване на иск за обезщетение за вреди. Промените бяха приети с 134 гласа „за“ и 1 глас „въздържал се“.

Парламентът прекрати правомощията на народния представител от ГЕРБ Живко Мартинов. Оставката му бе приета със 170 гласа „за“, 3 „против“ и 7 „въздържал се“. Припомняме ви, че Живко Мартинов съобщи вчера, че напуска парламента по собствено желание. Заместник-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов коментира, че по този начин се пресичат опитите да се хвърли петно върху ГЕРБ и върху името на премиера. Цветанов обяви имената на новото, временно ръководство на структурите на партията в област Добрич. Те трябва да направят анализ на състоянието на структурите и да подготвят избора за ново ръководство през есента. Областен ръководител става вицеадмирал Пламен Манушев, депутат от ГЕРБ, а за общински ръководител е определен Красимир Николов, който в момента е заместник-областен ръководител.