София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Депутатите приеха промени в Закона за лечебните заведения

Чрез него ще се достигне до равнопоставеност между лечебните заведения

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

На първо четене са приети промените в Закона за лечебните заведения. Депутатите гласуваха единодушно със 139 гласа „за" промените. Предложението бе внесено от ПГ на „БСП за България".

Законопроектът цели субсидирането на лечебни заведения за извършваните от тях медицински дейности, за които е предвидено със закон или с друг нормативен акт да се финансират от държавния бюджет по ред и методика, определени от министъра на здравеопазването. Законодателната инициатива е провокирана и цели преодоляването на обстоятелството, че в действащата уредба липсва необходимата хармонизация между нормативните актове. Лечебните заведения по чл. 5, ал.1 от Закона са лишени от възможността и не получават предвиденото в чл. 106а субсидиране от държавния бюджет за извършени медицински дейности - психиатрична помощ, дейности за осигуряване на медицински изделия за интервенционално лечение на мозъчни аневризми и артериовенозни малформации, както и дейност във връзка с бъбречно заместителна терапия и др. Допълнението предвижда включване на лечебните заведения по чл. 5, ал. 1 от закона, с което, според вносителите, се цели да се осигури равен достъп до лечение на пациентите във връзка с медицинските дейности, финансирани по реда на методиката. В мотивите на законопроекта се посочва, че невъзможността на лечебните заведения да получават тези субсидии, обективно изправя техните пациенти пред ситуацията да заплащат това скъпо струващо, непосилно за тях, лечение и ги поставя в неравностойно положение, както и ограничава достъпа им до лечение.