София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ще отнемат имущество и без присъда

Депутатите приеха промени в антикорупционния закон

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Народните представители приеха на второ четене промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. 
 
Депутатите одобриха предложението неприключилите проверки и производства пред съда по установяване на конфликт на интереси и налагане на административни наказания да се довършат от антикорупционния орган по досегашния ред.
 
Припомняме, че тази промяна председателят на правната комисия в парламента Даниел Кирилов внесе, след като излезе тълкувателното решение на Върховния касационен съд, според което  влизането в сила на измененията със задна дата противоречи на основен принцип в правото, според който законите не могат да имат обратно действие.
 
Тълкувателното решение няма задължителен характер, но тъй като промените в антикорупционния закон предизвикаха изключително остри негативни реакции в юридическите среди Кирилов реши да премахне поне този от спорните текстове.
 
На практика с промените се легитимира гражданската конфискация без влязла в сила присъда, предизвикала сериозното недоволство на юристи и граждани, но тя ще важи само  за новите случаи.
 
Това означава, че новите текстове няма да се прилагат за висящите в момента 300 подобни дела, по които може да се конфискува имущество на стойност 22 млн. лева.
 
По време на днешното гласуване  от ДПС пък оттеглиха предложението си за удължаване на сроковете за проверки за незаконно придобито имущество. 
От партията искаха се срокът от 1 година, който действа в момента, да се удължи с 6 месеца, а в случаите при предоставяне на информация от друга държава – с до 18 месеца.