София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Депутатите решават за F-16

БСП искат премиера в парламента, от ГЕРБ викат президента

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

След като вчера двете комисии в Народното събрание - тази по отбрана и по бюджет и финанси подкрепиха предложението на правителството за започване на преговори със САЩ за закупуване на изтребителите F-16, днес предстои текстовете да бъдат гласувани в пленарна зала.
 
За да мине правителственото решение, управляващите от ГЕРБ трябва да получат подкрепата на ДПС. От БСП и "Воля" са категорични, че ще гласуват против. 
 
След вчерашните обсъждания в двете комисии в закрити заседания, така и не стана за широката общественост с колко ще се увеличи сумата, която кабинетът иска да се отпусне за новото превъоръжаване армията с американските самолети. По думите на левицата обаче, е възможно сделката да достигне 2,5 млд. лева.
 
По време на обсъжданията в пленарна зала депутатие от ГЕРБ настояха премиерът Борисов да дойде, за ад защити правителственто предложение, а от ГЕРБ контрираха, че президентът Румен Радев също трябва да присъства. Председателят на парламента Цвета Караянчева заяви, че администръциите на Министелски съвет и президентството ще бъдат уведомени за исканията на народните представители.
 
В програмата на Народното събрание за деня влиза още и гласуването на президентското вето върху текстовете от Наказателния кодекс, касаещи т. нар. "тайни арести", които предвиждат възможността прокуратурата да забави уведомяването на близките на задържан с 48 часа, или с 24 часа при непълнолетни лица. 
 
Припомняме, че вчера ветото на държавния по тази тема беше преодоляно в правната комисия