София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Депутатите ще решават друг път за партийните субсидии

Гласуването беше отложено заради липса на доклад преди второто четене

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Депутатите ще решават съдбата на партийната субсидия, но не време на днешното пленарно заседание, а в някое друго такова. Това стана ясно, следа като се разбра, че липсва нужният доклад по въпроса преди той да бъде разгледан на второ четене. Вариантът вотът на народните представители да бъде отложен предложи председателстващият заседанието Емил Христов.
 
В подкрепа на предложението гласуваха 186 народни представители, "против" бяха  2-ма, а  7 се въздържаха да изразят позиция.
 
Припомняме, че промените предвиждат субсидията да бъде намалена от 11 лв. на 1 лв. Между двете четения на законопроекта постъпиха редица нови предложения от парламентарните групи. В крайна сметка ГЕРБ и ДПС се споразумяха  за размера на субсидията, както и за това да бъде позволено външното финансиране от страна на юридически лица и граждани - без таван, но при пълна прозрачност, обясниха двете партии.
 
От БСП контрираха, че това е "координирана акция на ГЕРБ и ДПС за приватизиране на политическия живот." и се обявиха твърдо против.
 
 В досега действащите разпоредби дейността на политическите партии се финансира от собствени приходи и от държавна субсидия.